Buddyhulp koppelde José en Harm aan gepensioneerd verpleegkundige Liesbeth (67). “Na m’n leven lang voor mensen te hebben gezorgd, voelde ik me zo nutteloos. Ik wilde weer ergens aan bijdragen, nu niet als behandelaar maar als medemens.” Gedrieën stelden ze, begeleid door de Buddyhulp-coördinator, een doelgericht plan op. Liesbeth ging met José naar buiten, steeds iets langer: wandelen, boodschappen doen, naar de film. Waardoor Harm weer zonder zorgen kon gaan werken en sporten. Na een jaar durft José nu vaker alleen te zijn, inmiddels werkt ze weer halve dagen. Het contact met Liesbeth wordt langzaam afgebouwd.
Het verhaal van José en Liesbeth
José (54), docente en getrouwd met Harm, kreeg vier jaar geleden plotseling last van een ernstige angststoornis. “Ik durfde niks meer. Niet meer naar buiten, niet meer te werken, niet meer alleen te zijn. Ik was bang voor alles.” Medicatie en therapie brachten wel verlichting, maar José raakte nog steeds in paniek als haar man uit het zicht raakte. “Ik kon niet alleen zijn. Er moest continu iemand bij mij in de buurt blijven. Het liefst Harm.” José en Harm hielden elkaar in een wurggreep.
Waarom Liesbeth buddy werd
Mensen in moeilijke situaties vooruit helpen
Als iemand het moeilijk heeft of het alleen niet redt, kan de hulp van een ander het verschil maken. Stichting Buddyhulp helpt dan: wij koppelen betrokken vrijwillige buddy’s aan mensen die dat even nodig hebben. Zoals voor mensen die ernstig ziek zijn of voor mensen die eenzaam zijn. Maar ook mensen die, om wat voor reden dan ook, een tijdje buiten de samenleving kwamen te staan. Buddyhulp is er voor Buddy’s en cliënten uit de gemeenten ’s-Hertogenbosch, Vught en Oss.
Een buddy helpt vrijwillig en kosteloos, maar doelgericht. In principe voor één jaar, met een eventuele verlenging van nog een jaar. Samen vooruit!