Een buddy biedt een luisterend oor en staat open voor een goed gesprek. Hij of zij biedt de cliënt emotionele steun. Door te praten, van gedachten te wisselen, de cliënt bij te staan en te begeleiden in zijn of haar proces. Begrip en geduld zijn de kernwoorden.
Buddyhulp biedt jouw cliënten extra ondersteuning
Als een cliënt het moeilijk heeft of het alleen even niet redt, kan de hulp van een ander het verschil maken. Onze buddy’s staan dan klaar om deze mensen vooruit te helpen.
Wat kan een buddy voor de cliënt betekenen?
Wat kan de cliënt verwachten van een buddy?
Een buddy helpt de cliënt voor een jaar op een manier die bij hem/haar past. Een buddy gaat bijvoorbeeld wandelen, gezellig samen film kijken, naar een museum of terras of mee naar het ziekenhuis indien nodig. Dat gebeurt allemaal vrijwillig, een jaar lang. Maar niet vrijblijvend: samen bepaal je wat de cliënt wil bereiken. Een concrete hulpvraag, zodat hij of zij na dat jaar zelfstandig sterker en beter weer verder kan. Zo ga je samen vooruit.
Buddyhulp is er voor buddy’s en cliënten uit de gemeenten ’s-Hertogenbosch en Vught.
Let op: langere wachttijd
Net als bij vele andere organisaties kampt ook Buddyhulp met een tekort aan vrijwilligers. De aanvraag van jouw cliënt nemen we zeker in behandeling, maar we zijn genoodzaakt te werken met een wachtlijst. De wachttijd vanaf aanmelding tot aan het intake gesprek kan zeker oplopen tot 3 maanden. Zodra er weer ruimte is, wordt er contact met je cliënt opgenomen. Daarna gaan we graag op zoek naar een buddy.
Elkaar een beetje op
weg helpen, dat voelt
voor mij als een
vanzelfsprekendheid.
Jolien – Buddy van Hanne
Hoe kunnen we jouw cliënt ondersteunen?
Heb jij een cliënt die de ondersteuning van een buddy kan gebruiken, maak dan een vrijblijvende afspraak om de mogelijkheden te bespreken.
Hoe vinden we een Buddy voor jouw cliënt?
- De aanmelding komt op onze wachtlijst. Zodra er ruimte is in onze organisatie nemen we contact met u of uw cliënt op.
- De cliënt wordt gekoppeld aan een van onze coördinatoren. Na een inhoudelijk gesprek van de cliënt met deze coördinator gaat hij/zij op zoek naar een geschikte buddy. Daarbij wordt gekeken naar de ervaring van de cliënt, karakter en voorkeuren en die van de buddy. Het moet vooral iemand zijn waar de cliënt zich prettig bij voelt.
- Als de coördinator een geschikte buddy heeft gevonden, worden de cliënt en de buddy aan elkaar voorgesteld.
- Mocht het klikken, dan maken ze samen verdere afspraken. Wat gaan ze samen doen? Wanneer? Waar? Cliënt en buddy bepalen samen een of meerdere doelen: wat wil de cliënt bereiken in een jaar tijd?
- Daarna zien ze elkaar wekelijks en trekken ze samen op. Misschien gaan ze wel wekelijks wandelen. Of naar de supermarkt. Het hangt af van wat de cliënt na een jaar bereikt wil hebben.
- Na één jaar neemt de buddy afscheid, zodat de cliënt zelf weer de volgende stap kan nemen.
- Welke cliënten kun je doorverwijzen? Woont de cliënt in de gemeente ’s-Hertogenbosch of Vught? Woont hij of zij zelfstandig? Dan kun je je de cliënt doorverwijzen naar Buddyhulp.
Lees hier onze succesverhalen
Veelgestelde vragen
Als je zelfstandig (of zelfstandig begeleid) woont en inwoner bent van de gemeenten ’s-Hertogenbosch of Vught. Buddyhulp is er niet voor intramurale zorg. Op basis van je aanmelding en hulpvraag, bekijken we of een buddy de juiste ondersteuning kan bieden. Zo niet verwijzen we je zo goed mogelijk door naar een andere organisatie.
Vul samen met je cliënt het aanmeldformulier in of bel 06 270 68 744. Na een intakegesprek met een coördinator, gaan we op zoek naar een buddy.
We zorgen voor een juiste match. Iemand die bij je past en je hulpvraag begrijpt. Een buddy is gedurende 1 jaar gemiddeld 2 uur per week beschikbaar. Een buddy is er om je te ondersteunen en vooruit te helpen. Doet zich, onverhoopt, toch een probleem voor, dan staat achter elke buddy een coördinator met wie dit te bespreken is. De coördinator neemt desgewenst ook gedurende het jaar contact met u als doorverwijzen op.
Tijdens de intake met de cliënt zorgen voor een zo helder mogelijk beeld van de cliënt en je hulpvraag. Op basis daarvan zoeken we in ons netwerk een geschikte buddy. Daarna vindt er een kennismakingsgesprek plaats. Mocht het een match worden, dan gaan cliënt en buddy samen aan de slag.
Een buddy is een vrijwilliger en geen professional. Voordat een buddy begint, vindt er een intakegesprek plaats met een coördinator. Ook vragen we een Verklaring van goed gedrag op (VOG). Op deze manier zorgen we ervoor dat een buddy betrouwbaar is en zijn hulp kan bieden.
Een buddy krijgt een opleiding vanuit Stichting Buddyhulp. Daarnaast krijgt de buddy periodieke ondersteuning van een coördinator en staat de buddy in contact met ander buddy’s wanneer nodig.